Blog.nechutny.net

Blog o webu a IT.

No way? Norway!

Letos jsme od 15. do 22. srpna vyrazili s přáteli do Norska na dovolenou.

Cesta

Původně jsme zvažovali let do Bergenu a poté se po Norsku pohybovat pomocí autobusů a vlaků. Bohužel cena byla ve výsledku vysoká. Autobusem do Norska bychom si moc nepomohli, takže volba nakonec padla na půjčení auta. Ve výsledku se to ukázalo jako zcela ideální volba. Díky autu nebyl problém někde zůstat déle, popojet kousek k místu na spaní apod.

... pokračovat ve čtení.

Work on KVM/ARM unit tests - September

New month, new problem. I've updated Fedora's packages and then arm cross compiler stopped working. GCC was updated from 4.8.2 to 4.9.1-1. So I've tried clean Andrew's repo and without success. So next try was another clean Fedora 20 installation and behaviour was the same. Google found Bug #1122003 which say, that it was fixed in cross-gcc-4.9.1-2 month ago, but in F20 repository is still bugged 4.9.1-1 :-(. Number of required rpm packages for upgrading gcc was relatively low, so I've downloaded them from repo for f22 and installed via rpm -U. Project now can be compiled, but crash at startup. So downgrading to cross gcc 4.8.1-5.2 was only working solution.

... pokračovat ve čtení.

Work on KVM/ARM unit tests - August

After spending the whole week trying fix a bug, that wasn't even bug anyway I have started working on VFP tests. Unfortunately I based my work on:

The flags are set if the appropriate condition has arisen, and cleared if not.

and don't check it in ARM's manual for Cortex-a15. This was my really stupid mistake, because in documentation for Cortex-a15's VFP there are exceptions flags described as cumulative, so they do NOT reset to 0. So how I have created "fix" for this "bug" is described in a collapsed text with the title "How to make a bug in QEMU?".

... pokračovat ve čtení.

Jaký software používám

Někdy v roce 2007 jsem se rozhodl zkusit Linux a od té doby u něj zůstal. Měl jsem jen lehkou zkušenosti s Live CD Slax, které jsem používal pro zachránu dat z disku, když někomu kleknuli Windows. Po vyzkoušení Mandrake, Slax a několika dalších dister jsem zůstal u Kubuntu. V té době ještě s KDE3. Bylo to spousta objevování a zde jsem poprvé poznal výbornou aplikaci na hudbu AmaroK 1.4 . U ní jsem již zůstal až dodnes, byť u forku s jménem Clementine postaveném na Qt.

... pokračovat ve čtení.

Work on KVM/ARM unit tests

(Skip these boring to technical things...). A few weeks before the end of semester I have started looking for a job. The main reason was increasing my skills and gaining more experience. I rejected an offer from IBM for PHP programming as I would like something more challenging and interesting. I've found offers on faculty Q labs page with interesting work subjects, so I chose Open source software testing, entered my email address and waited...

... pokračovat ve čtení.

Zhodnocení 2. semestru na FIT VUT v Brně

2. semestr

Uběhla opět nějaká doba a mám za sebou další úspěšný semestr. Za tento akademický rok jsem získal 70 kreditů s tím, že všechny volitelné předměty jsem měl v letním semestru. Kvůli tomu bylo toto období celkem narvané, ale i tak mě nepřestávalo bavit.

... pokračovat ve čtení.

Ze Stockholmu

První, čeho si nejspíš všimnete, ať už vystoupíte ve městě kdekoliv je fakt, že celé centrum je protkané hustou sítí cyklostezek a vyhrazených pruhů pro cyklisty. Kdo jde pěšky je jistě turistou, protože na kole tu potkáte i lidi v kravatě a s kufříkem.

... pokračovat ve čtení.

Proč nemám rád Python

Ještě nedávno jsem nechoval takovou nenávist k žádnému jazyku, jako momentálně k Pythonu. Ano, občas jsem zavtipkoval na Javu, ale to byly vtípky spíše na programátory, kteří v tom prasí neoptimalizované aplikace. Prostě klasiky jako "Ťuk, ťuk" ... "Kdo tam?" ... (dlouhá pauza) ... "Java".

... pokračovat ve čtení.

Zhodnocení 1. semestru na FIT VUT v Brně

Proč na FIT

Při podávání přihlášky jsem si udělal menší průzkum jednotlivých škol. Jako kandidáta jsem ihned zavrhl FIT ČVUT, jelikož jeho úroveň nebyla zrovna to, co bych chtěl. Ve výsledku jsem si podal přihlášku na FIT VUT a jako záložní na FI MUNI, která je spíše zaměřena na teorii a matematiku.

Přihláška odeslána na obě školy a na obou jsem využil možnosti prominutí přijímacího řízení. Z FI MUNI přišlo vyrozumění dříve a byl jsem přijat. Zhruba týden poté mě vzbudil telefonát ze studijního z FIT VUT. Paní byla milá a vysvětlila mi, že jim systém umožňuje zadat pouze jeden důvod prominutí přijímacího řízení a já uvedl a doložil hned dva. Zvolil jsem tedy své umístění v krajském kole středoškolské odborné činnosti nad výsledky IQ testů a na žádost zaslal formulář znovu již s vyznačeným jen jedním důvodem.

... pokračovat ve čtení.