Blog.nechutny.net

Blog o webu a IT.

Zhodnocení 2. semestru na FIT VUT v Brně

2. semestr

Uběhla opět nějaká doba a mám za sebou další úspěšný semestr. Za tento akademický rok jsem získal 70 kreditů s tím, že všechny volitelné předměty jsem měl v letním semestru. Kvůli tomu bylo toto období celkem narvané, ale i tak mě nepřestávalo bavit.

BAN3 - Angličtina 3: středně pokročilí 1

Během studia na FIT VUT je nutné dosáhnout úrovně B2 v angličtině. Je možné doložit zvládnutí této úrovně několika způsoby (např. FCE), nebo si zapsat předměty BAN[2-4].

Během prvního semestru je v IS VUT otevřen rozřazovací test, na který se vyplatí nezapomenout a nepsat ho na poslední chvíli jako já. Po rozřazení se už pak jen klasicky spustí refresh war ve WISu a soutěží se o nějaký příhodný termín.

Celý předmět spočívá v dvouhodinových lekcích na FEKTu, které jsou svým průběhem v podstatě stejné, jako angličtina na střední, nebo ještě spíše na základce. Dělají se klasická cvičení z učebnice - poslechy, doplňování, porozumění textu... Jediným hodnocením z předmětu je na konci jedna velká zkouška spojená se zápočtovým testem.

I přesto, že jsem z angličti nematuroval, ani jsem na střední nebyl nějakým jazykářem, tak mi tento předmět přišel velmi jednoduchý. Občas jsem litoval, že jsem si neudělal na rozřazovací test více času a neskončil v BAN4. Naopak 3 kredity za předmět, kterému nebylo nutné obětovat víc času, než 2 hodiny v učebně není špatné.

Hodnocení: 4/10

IFY - Fyzika

Další z předmětů na FEKTu, který ale není tak špatný. Skládá se z klasickým přednášek (letos přesunuty na FIT) a poviných laboratorních měření. Na měřeních se vždy naměří hodnoty pro zadanou úlohu (rychlost světla, volt-ampérová charakteristika fotodiody, rentgenové záření...) a následně doma vypracujete protokol do dalšího měření.

Protokoly z měření jsou asi nejtěžší a nejotravnější část. Bohužel na moji skupinu vyšel pátek v 7:00 na FEKTu, takže když se připočte cesta a vynechání snídaně, tak jsem musel vstávat v 6:00. To je pro FIŤáka hluboká noc.

Půlsemestrální zkouška byla posunuta až daleko za všechny ostatní, takže se stačilo na ni naučit a vědomosti pak už zůstaly v hlavě i na semestrální zkoušku, ve které se už neobjevilo nic nového. Navíc obě zkoušky byly typu "sportka", takže neuspět v tomto předmětu bylo v podstatě nemožné.

Předmět nebyl těžký a v podstatě se jednalo o opakování středoškolské fyziky. Bohužel to raní vstávání bylo dost nepříjemné, takže předmět mi moc chybět nebude.

Hodnocení: 5/10

IJC - Jazyk C

Volitelný předmět, který je minimálně králem předmětů z tohoto ročníku. Sice děsí svojí nízkou úspěšností (loni něco kolem 49%, letos 44%), ale přínos a zkušenosti jsou obrovské. Dr. Ing. Petr Peringer alias PePe s vámi v tomto předmětu projde celé C, zapeklí s pointry, vezme to přes optimalizace a kompilátory až po debugování. To celé doplňuje o spoustu ukázek, co by vás ani nenapadly.

Během semestru jsou 2 projekty složené z dílčích částí, během kterých si vyzkoušíte v podstatě veškerou probíranou látku. Pokud jste doteď neznali operátor čárka, tak nejen že ho po vyhotovení projektu budete znát, ale budete ho muset umět i použít.

V rámci projektů vytvoříte makra pro práci s jednotlivými bity v proměnných, pohrajete si s podmíněmým překladem, napíšete si hashovací tabulku, knihovnu pro práci s bitmapovou grafikou i vytvoříte si dynamické a statické knihovny.

U zkoušky jsou pak zkoušeny všechny tyto znalosti, které jste získali na přednáškách i při vypracovávání projektu. Rozhodně bych předmět nepovažoval za nijak obtížný a každému ho jen doporučil. Pokud jste během roku chodili na přednášky a vypracovali poctivě projekty, tak určitě nebudete mít problém.

Hodnocení: 10/10

IMA - Matematická analýza

Druhý díl trilogie matematika na FIT VUT, který mi již byl mnohem příjemnější než předcházející IDA. Hlavní náplní předmětu byly derivace, integrace, parciální zlomky a posloupnosti - tedy věci, které jsme se učili na střední a z těch sešitů jsem také čerpal většinu potřebných informací.

Podstatnou část předmětu představovala cvičení, na která jsem měl Doc. Hliněnou, kterou mohu opět doporučit. Složení takových cvičení bylo většinou probrání nové látky (to co bylo na přednáškách, takže pak na ně nebylo v podstatě potřeba chodit) a ke konci vždy krátký test z toho, co se probralo na minulých cvičeních.

Celkem troje cvika byla vyhrazena na obhajobu skupinových projektů - v podstatě domácí úkoly. Šestičlené skupiny dostaly zadány 3-5 příkladů a měly je ukázkově vypracovat a poté při obhajobě byl jeden z členů vybrán a měl předvést výpočet určeného příkladu. Obhajoba nebyla těžká, jen si to chtělo stát za svým a nenechat se zvyklat. Při projektech jsem se jako bonus seznámil s velmi příjemnými a chytrými lidmi.

U semestrální zkoušky bylo potřeba z 6 příkladů dostat nějaký bod alespoň z 4 a v součtu alespoň 15b, což nebylo s povolenými skripty u zkoušky nic obtížného.

Hodnocení: 8/10

INC - Návrhy číslicových systémů

Ať už vám zní název děsivě, nebo ne, tak předmět děsivý není. Celý je jen o návrhu obvodů podle zadané funkce pomocí NAND, XOR, AND, OR, NOR...

Naučíte se, co je to konečný automat, jak ho navrhnout i jak ho poté sestavit. K tomu se i vztahuje první projekt pro FIT Kit - ta nenáviděná zelená věc, z které jde udělat cokoliv od kalkulačky přes řízení výrobní linky až po odpalovač raket. V rámci projektu máte navrhnout konečný automat přístupového terminálu a implementovat ho v jazyce VHDL, který akceptuje 2 kody a po "odeslání" vypíše příslušnou hlášku. Projekt je velmi jendoduchý a jde v něm spíše o seznámení se s FIT Kitem a jeho rozchození. Na zprovoznění pod svým běžně používaným systémem se raději vykašlete a použijte připravené obrazy pro Virtualbox.

Půlsemestrální zkouška i semestrální byla poměrně lehká a stačilo se podívat na poslední 2 záznamy přednášek, kde bylo vše podstatné zopakováno.

Předmět mě bavil i přesto, že mám raději softwarové předměty (programování, algoritmy...). Dokonce jsem se i se znalostmi z toho předmět pokusil navrhnout vlastní jednoduchý a dokonce i v simulaci fungující procesor o čemž snad později napíši nějaký příspěvek.

Hodnocení: 7/10

IOS - Operační systémy

Prý nejtěžší povinný předmět celého bakalářského studia (podle WISu neprospěla 1/3). Také to byl jediný předmět z tohoto semestru, kdy jsem musel absolvovat první opravný termín, ale to bylo spíše tím, že jsem ho podcenil. V předmětu se proberou základy fungování operačních systémů - co je to jádro, jaké jsou druhy... přejde se k správě paměti, stránkováním, souborovým systémům, žurnál, plánovače... Naučíte se, jak jsou data uložena na discích s FS ext2/3, ntfs, spočítat počty přístupů, co je to deadlock, napsat si spinlock... V podstatě suprový předmět, který mě i bavil.

V rámci předmětu byly 2 projekty po 15 bodech. První projekt bylo napsat 2 jednoduché Bash skripty, které jen zformátovali výstup z jedné app do formátu pro jinou. Výsledkem byl ale pěkný a užitečný skript, který generuje grafy volání funkcí v binárce. Taková věc se i může hodit při debugování. Druhým projektem bylo implementovat jednoduchý problém za použití sdílené paměti mezi forky a s tím potřebnými semafory. Hlavní bylo se jen nezamotat a pohlídat si deadlock.

Půlsemestrální zkouška byly 2 jednoduché otázky - spočítat počet přístupů na disk v ideálním případě cachování pro přístup k souboru přes symlink a druhá byla teoretická - externí fragmentace. Semestrální zkouška pak byla poměrně lehká, pokud se nepodcenila příprava.

Jak už jsem napsal v úvodu, tak tento předmět považuji za velmi přínosný a přinášející velké množství užitečných informací, kterých bylo možná až moc. Hodilo by se ho rozdělit do více předmětů, kde by se látka mohla probrat i více do hloubky.

Hodnocení: 8/10

IPR - Prvky počítačů

Hardwarový předmět, který i trochu splívá s INC - k semestrální zkoušce se v podstatě stačilo naučit na dřívější INC a se lehce doplněnými znalostmi to vystačilo i na IPR.

Během semestru se konají každý druhý týden laboratoře, kde se na nepájivé desce zapojují různé obvody pro vyzkoušení si probírané látky v praxi. Využívá se i simulace obvodu pomocí TKSL. Na cvika jsem měl velmi příjemného Doc. Ing. Miroslava Linharta, CSc.. Laboratorní cvičení jsou bodována až 5 body, které jsou udělovány za správné zapojení a zodpovězení případných otázek.

Půlsemestrální zkouška byla stejně, jako semestrální poměrně jednoduchá. Klasicky jeden příklad na boothův algoritmus, průběh A/D, D/A převodníku a pod. Celkem příjemný a nenáročný předmět.

Hodnocení: 6/10

ISJ - Skriptovací jazyky

Volitelný předmět, který byl takový... no, jak to napsat... asi bych si ho znovu nezapsal. V podstatě jen Python a ne příliš přínosnou formou. Alespoň jsem si procvičil regulární výrazy a prošel si Python, který mi nepřirostl k srdci (viz. jeden z předchozích příspěvků). V prezentacích pro výuku bylo navíc i několik nesrovnalostí.

K předmětu byl projekt, jehož téma jsme si mohli zvolit z několika možností. Z Automatické stahování a srovnávání titulků k filmům, Nalezení a stažení odevzdávaných zpráv výzkumných projektů, Převod webových stránek s publikacemi do formátu BibTeXML a Aplikace nad otevřenými veřejnými daty jsem si vybral první možnost a marně čekal na nějaké upřesnění zadání.

Projekt jsem nakonec vypracoval podle svého zadání a získal 39 bodů z 40. Z vytvořených Python skriptů jsem po semestru alespoň vytvořil aplikaci subs, která je dostupná na GitHubu a snad brzy o ní napíšu nějaký post, v kterém ji blíže představím.

K semestrální zkoušce pak nebyla potřeba žádná příprava a jen se znalostmi z vypracování projektu jsem úspěšně prošel s B. Možná to bylo mojí nechutí k Pythonu, nepříliš specifikovaným zadáním projektu, nebo jednoduchostí předmětu, ale příliš mě neoslovil.

Hodnocení: 3/10