Blog.nechutny.net

Blog o webu a IT.

Zhodnocení 5. semestru na FIT VUT v Brně

5. semestr

Tak už poslední semestr na bakaláři na FITu, kdy budu mít nějaké předměty. Radostnou novinou je Ing. Jaroslav Dytrych, který je novou posilou studijního poradce. Osobně jsem s ním nic neřešil, ale co jsem zahlédl různé zprávy, tak tu máme konečně někoho normálně komunikujícího. Žádné "Lituji Em.", ale opravdu zprávy v kterých poradí jak postupovat a je z nich vidět, že se snaží pomoci. Přeji, aby nadšení vydrželo.

Při návratu z jedné zkoušky jsem byl spolužákem upozorněn, že škola hledá dredatého ajťáka do nového klipu. Napsal jsem tedy na mail a domluvili jsme si schůzku. No, výsledek můžete vidět níže. Celkem překvapilo, když mi najednou kamarád psal, jestli v té televizi to jsem já :)


IIS - Informační systémy

Předmět navazující na IDS, které navazuje na IUS. Dostáváme se zas o úroveň výše. V IUSu jsem si připravili ER a UC pro informační systém, v IDS databázi a zde se se jako projekt nad tím postaví webový informační systém.

Projekt je opět ve dvojicích, ideálně stejných jako bylo IDS. Za úkol máte vytvořit web dle dřívějšího zadání s nějakou rozumnou správou oprávnění apod. Není problém se domluvit na vlastním zadání, či řešit projekt samostatně. Já se rozhodl domluvit si vlastní zadání a tak jsem spojil programování systému pro organizování setkání Mensy a školní projekt v jednu činnost. Domluva rychlá a bezproblémová.

Projekt je doporučeno řešit v PHP s MySQL, či Oracle. Pro nasazení je pak dostupný server Eva, který však obsahuje dnes již pravěkou verzi PHP 5.3, což je trochu masochismus používat. Projekt jsem tedy raději nahrál na svůj server a uvedl odkaz na něj.

Většina studentů zvolila pro vypracování framework Nette, stejně tak já. Pak klasika jako Bootstrap, Font Awesome a spousta dalších PHP i JS knihoven - instalované přes composer a bower. Jelikož limit pro odevzdání je nedostačujících 2 MB, tak návod pro zprovoznění odevzdaného řešení obsahoval krok "Stahni z ... archív a rozbal", který obsahoval zbytek grafiky a dalších věcí. Vcelku praktický projekt, v kterém se spousta studentů seznámila konečně s něčím z praxe.

Půlsemestrální i semestrální zkouška byla jednoduchá a nebyl problém s absolvováním předmětu s dobrou známkou. Probralo se lehce JS, PHP, HTTP, XSL, DTD... i když zde uváděné věci z PHP jsou dnes spíš nedoporučované.

Hodnocení: 7/10

IMP - Mikroprocesorové a vestavěné systémy

Poslední HW předmět na bakaláři. Zde se již dostanete na vyšší úroveň, kdy programujete mikrokontrolery v assembleru a C, takže si konečně užijete. I když nejsem HW typ, tak mě tento předmět opravdu bavil a hodně mi dal. Stále potřebujete číst ze schémat zapojení a datasheety, ale je to prostě příjemnější.

Součástí předmětu jsou 4 laboratorní cvičení, v kterých si prakticky vyzkoušíte věci probrané na přednášce. Tedy například ovládání PWM, či detekci stisku tlačítka s dostraněním zákmitu. Na zašátku se trochu probere potřebná teorie, kdy cvičící pokládal otázky a studenti odpovídali - nic těžkého, či zákeřného. Pak už se programuje a kontroluje řešení s pár jednoduchými dotazy na řešení, či návrhy na zlepšení. Zde bych velmi rád pochvávlil pana Ing. Michal Bidlo, Ph.D., který byl velmi příjemný a milý cvičící a stejně tak při obhajobách projektu. Před registrací jsem slyšel několik názorů, že je velmi přísný a zkouší těžké a zákeřné otázky. Ukázalo se, že je však příjemný, nezlobil se když někdo nevěděl a s klidem potřebné věci vždy vysvětlil. Tedy naopak - mohu tohoto cvičícího vřele doporučit.

Projekt se vybírá z různých variant ve WISu. Je nakombinovaný C a assembler. Ať už čistě FIT Kit - výpis na LCD displej, či třeba cyklopočítač, tak i třeba řízení modelu auta. Součástí projektu je i jeho obhajoba, či lépe nazvané "demonstrace řešení". Projekt není těžké vypracovat i včetně dokumentace za odpoledne.

Půlsemestrální i semestrální zkouška byla letos konceptem zcela jiná. V předchozích letech byly dovoleny materiály - datasheety, skripta apod. Letos již však ne, takže alespoň pro úlohy s assemblerem byla promítána instruktážní sada v přednáškové místnosti. Trochu problematické bylo množství instrukcí na slajdu a rychlost rotování. Potřebný slajd byl zobrazen krátkou dobu a další zobrazení trvalo poměrně dlouho. Jinak zkoušky nebyly obtížné.

Hodnocení: 9/10

IMS - Modelování a simulace

Jeden ze zajímavých, i když těžkých, předmětů. Proberou se kvalifikace modelů, různé přístupy, Petriho sítě, procesy návrhu a matematika související se spojitými simulacemi. Přednášejícím je Dr. Ing. Petr Peringer, kterého jsem si oblíbil již v prvním ročníku na předmětu IJC. Jeho styl přednášek mi velmi vyhovuje.

Projekt je ve dvojicích a varianta zadání je (pseudo)náhodně přidělena. My měli tvořit simulátor logických obvodů. Návrh a programování nebylo obtéžné - zvládli jsme to celé za necelé dva dny, kdy programování zabralo cca 4 hodiny. Obtížnější už však bylo napsat kvalitní dokumentaci, na které jsme strávili téměř tři dny. Odměnou pak byl plný počet bodů.

Půlsemestrální zkouška spočívala z jedné úlohy na návrh Petriho sítě a jedné teoretické. Po kompletním návrhu a nakreslení jsem si všiml jedné chybky, takže byl třeba celé řešení přepracovat. Nové vypracování pak zabralo zbytek času na zkoušku a na druhý úkol se již nedostalo.

Semestrální zkouška se pak zaměřila na kalendáře pro plánování událostí, generátory rozložení a programování na papír funkcí pro Eulera, Monte Carlo apod. Zkouška byla relativně obtížná a minimum 30b ji příliš neulehčovalo. V důsledku je to však opravdu zajímavý a přínosný předmět.

Hodnocení: 8/10

IPZ - Periferní zařízení

Povinný předmět, který již od příštího roku bude volitelný. Přínos tohoto předmětu je nediskutabilní, ale přišel mi poměrně nudně podaný. Předmět navazuje na předchozí HW předměty v kterých jsme se učili informace o logických obvodech, komunikaci apod. a vysvětluje, jak jsou realizovány různě sběrnice a komunikace mezi částmi počítače.

Součástí předmětu jsou dvě cvičení. V prvním se podíváte na formát FAT souborového systému, jak jsou uložena data a jak obnovit smazaný soubor. Rozhodně zajímavé a přínosné cviko, ale dodnes nechápu, jak FAT souvisí s předmětem, kde se řeší komunikace periférií. Druhé cviko již bylo o zachytávání komunikace USB, ale bohužel nejsem schopný posoudit, jelikož jsem na něj z časových důvodů nešel.

Půlsemestrální a semestrální zkouška nebyla vůbec těžká. Složení bylo část testových otázek a zbytek zodpovědět teorii. Na prvním termínu semestrální zkoušky se mi stal menší trapas, když jsem si nevšiml dvou otázek na druhé straně listu. Opravný termín pak byl výrazně lehčí a získal jsem 53.6/66b.

Hodnocení: 4/10

ISA - Síťové aplikace a správa sítí

Předmět navazující na IPK, v kterém se řeší sítě již více na aplikační úrovni - tedy různé aplikace komunikující po síti a správa sítě. Například věci jako SMTP, HTTP, FTP, SIP, RTP, DNS a správa a monitoring pomocí NetFlow, SNMP, QoS...

Celkem 5 laboratorních cvičeních zaměřených na různé činnosti - konfigurace DNS, simulace sítě apod. Na kterých se poměrně příjemným způsobem naučíte vše potřebné.

Další bodovanou částí je projekt, jehož variantu si volíte pomocí Refresh War. Různé varianty jako SSH Honeypot, RSS čtečka s podporou HTTPS, či moje varianta - Sniffer a podvrhávač RIP, RIPv2 a RIP-ng směrovacích paketů. Projekt je zajímavý, velmi mě bavil, ale byl poměrně přísně hodnocen (měl jsem penalizaci za nekvalitní dokumentaci). Navíc jsem musel na reklamaci projektu, která byla v 6:00 (ano, ráno resp. v noci), jelikož mi dle hodnocení nefungoval sniffer. Vybaven notebookem s odevzdaným řešením a připravenou sadou virtuálních strojů jsem se tedy vydal vyhádat si své body za fungující projekt. Ukázal jsem, že moje řešení funguje, opravující jej zkusil spustit ve svém testovacím prostředí, v kterém také fungovalo, takže jsem své body dostal.

Poslední cviko bylo vyhrazeno na praktický test - test v elearningu zaměřený na praktické dovednosti. Zjistit informace z DNS, whois, LDAP, vyčíst informace z Wiresharku apod. Nic těžkého, ale praktické a zajímavé.

Poslední částí předmětu byla semestrální zkouška. Zde byly otázky jak na teorii, tak různé výpočty (QoS, vektorová pravidla...). První termín mi těsně utekl a na reklamacích jsem nakonec ještě poučoval opravujícího o některých věcech z RFC 2821 a 3263. Opravný termín pak již prošel bez problému.

Hodnocení: 6/10

ISP - Semestrální projekt

Předmět závisí hlavně na zvoleném vedoucím bakalářské práce a vašem téma. Moje zadání je "Překlad podmnožiny jazyka PHP do C++" pod vedením Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D.. Na textové části jsem začal pracovat již v září a během listopadu jsem přešel na tvorbu prototypu. Konzultace po e-mailu byly rychlé a konstruktivní.

Během zkouškového se poté uskutečnila obhajoba projektu, jehož cílem je představit zadání, uvést návrh a řešené problémy a demonstrovat případný prototyp. I přes trému, kterou jsem neměl už snad 10 let, se obhajoba vydařila na výtečnou a byla mi nabídnuta účast na konferenci Excel@FIT.

Hodnocení: -/10

ITU - Tvorba uživatelských rozhraní

Tento povinný předmět zcela vybočuje snad ze všech dozatím absolvovaných předmětů na FITu a to jak přístupem přednášejícho, tak hodnocením projektů. Přednášející se snaží být přátelský, až jsem z toho měl nepříjemný pocit - člověk si už tak nějak na ten FIT přístup zvykl a tohle je změna.

Na cvičeních se pokaždé používá jiná technologie - WPF, Qt, HTML apod. Co bych asi trochu vytkl, tak i když podle názvu by se mělo jednat o uživatelské rozhraní, tak spousta cvičení spočívala spíše v oživení již hotového UI. Do očí bijící to bylo u HTML, kdy úkolem bylo doplnit AJAXové načítání zpráv a odesílání pro již hotové okno s chatem. Zde by se spíš naopak hodilo mít hotový JS a na cvičení psát CSS a HTML - stačilo by vědět, že zprávy se budou přidávat do elementu s ID messages a budou mít class X, Y...

Půlsemestrální zkouška byla testová a nebyla příliš těžká. Semestrální zkouška u tohoto projektu není a je nahrazena velkým projektem. Na projektu se pracuje v průběhu celého semestru a také tvoříte technickou zprávu popisující návrh, implementaci, testování... Postupně se odevzdávají dvě rozpracované verze, kdy na druhou rozpracovanou verzi dostanete dvě recenze od jiných studentů. Z toho také vyplívá, že máte za úkol napsat dvě recenze na přidělené technické zprávy studentů. Kvalita recenzovaných zpráv mě celkem zklamala a stejné to bylo s recenzí mé zprávy - místo nějakých výtek, které by pomohli k zlepšení pouze ujištění, že je "pěkná". Projekt je pak třeba obhájit a na základě toho, jak se líbí jsou uděleny body.

Hodnocení: 5/10

BAN4 - Angličtina 4: středně pokročilí 2

Již jsem zde na blogu recenzoval BAN3 a průběh tohoto předmětu se od něj přílis neliší. Snad jen, že ve vyšším ročníku na to člověk už spíš nahlíží jako formalitku, kterou si jen odchodí.

Hodnocení: 3/10