Blog.nechutny.net

Blog o webu a IT.

Zhodnocení 1. semestru na FIT VUT v Brně

Proč na FIT

Při podávání přihlášky jsem si udělal menší průzkum jednotlivých škol. Jako kandidáta jsem ihned zavrhl FIT ČVUT, jelikož jeho úroveň nebyla zrovna to, co bych chtěl. Ve výsledku jsem si podal přihlášku na FIT VUT a jako záložní na FI MUNI, která je spíše zaměřena na teorii a matematiku.

Přihláška odeslána na obě školy a na obou jsem využil možnosti prominutí přijímacího řízení. Z FI MUNI přišlo vyrozumění dříve a byl jsem přijat. Zhruba týden poté mě vzbudil telefonát ze studijního z FIT VUT. Paní byla milá a vysvětlila mi, že jim systém umožňuje zadat pouze jeden důvod prominutí přijímacího řízení a já uvedl a doložil hned dva. Zvolil jsem tedy své umístění v krajském kole středoškolské odborné činnosti nad výsledky IQ testů a na žádost zaslal formulář znovu již s vyznačeným jen jedním důvodem.

Příprava

Novým studentům, kteří plánují jít na FIT doporučuji nainstalovat si alespoň přes prázdniny na své PC nějaké Linuxové (nebo obecně Unixové) distro a aktivně ho používat. Získáte si náskok a nebudete se tím muset už tolik zdržovat během semestru. Já používal Linux jako primární systém již pár let a tak jsem byl jako doma na rozdíl od většiny spolužáků.

Všechny projekty se testují na školních linuxových serverech a tak je dobré vědět co a jak. Na školních počítačích je dualboot Windows 7 a CentOS. Ovšem na cvičeních budete například programovat v C a tam se v podstatě předpokládá, že již budete umět z termnálu kompilovat pomocí gcc a pod. Stejně tak ke svým souborům na školních serverech přistupujete prostřednictvím ssh a scp.

Výbornou přípravou je ovšem známost s někým z vyšších ročníků. To je nedocenitelná studnice rad, která pomůže s výběrem volitelných předmětů, cvičících, poradí kde co najít, co udělat, co nedělat a na co si dát pozor.

1. semestr

První semestr na vysoké škole je skok většinou ještě umocněný bydlením na privátu, nebo koleji. Mně v tomhle hodně pomohli spolubydlící, kteří se skládají z 2 studentů 2. ročníku FIT a jednoho exempláře z 3. ročníku. Taková pomoc je neocenitelná a dá vám obrovské množství rad, které vám celé studium usnadní.

První 2-3 týdny mi trvalo, než jsem si zvykl na to neustálé Iněco, ale brzy si zvyknete a také nebudete používat celé názvy předmětů. Prostě po cvikách z IASu půjdete na IDA a IZP už zatáhnete...

IAS - Asemblery

Tento předmět byl pro mnohé šok a nenáviděný, ale já ho hodnotím jako jeden z nejlepších v tomto semestru. Poznáte, co a jak počítá procesor a pokud nejste úplní ignoranti, tak po tomto předmětu budou vaše programy vypadat jinak.

Přednášky vám dají veškeré potřebné znalosti, ale jsou dosti rozvláčněné. První 2 přednášky vám vysvětlí co je assembler, jakou má syntax, projdete si jak jsou ukládána čísla v paměti, zjednodušený assembler (cca 10 instrukcí) a poté se pustíte do tajů celého assembleru.

Součástí předmětu jsou i cvika, na kterých dostanete vždy za úkol naprogramovat 2-3 jednoduché prográmky podle zadání. Termín cvičení a s tím i spojeného cvičícího si registrujete ve WISu. Po doporučení spolubydlících jsem si zvolil Ing. Doležala, kterého mohu doporučit i ostatním studentům.

Na prvním cvičení nám bylo vysvětleno jak převádět čísla mezi soustavami a poté každý u tabule převedl pár čísel a dostal body. Proto pro mne bylo druhé cvičení šok, když jsme prostě dostali zadáno napsat asi 4 jednoduché prográmky v assembleru bez nějakého vysvětlování. Byl jsem rád, že jsem splácal 2 a dostal aspoň část bodů. Další cvičení bylo již až po půlsemestrálce, na kterou jsem se naučil v podstatě veškeré probírané instrukce a s touto znalostí jsem si již vystačil po všechna zbylá cvičení i k semestrální zkoušce.

Hodnocení: 8/10

IDA - Diskrétní matematika

Předmět, u kterého jsem nepředpokládal žádné větší problémy, ale nakonec byl jediný, kde jsem nedal zkoušku napoprvé a musel jsem jít na 1. opravný termín. V předmětu se probírají axiomatické teorie množin a v podstatě se naučíte proč je 1+1=2.

Během celého semestru se s čísli moc nesetkáte a když už, tak slouží jen jako prvky v množině a klidně si tam místo nich můžete malovat čtverečky a trojúhelníčky. Z toho důvodu byla důležitá hlavně schopnost si to představit a dokázat s tím operovat. Po tomto předmětu se rádi vrátite k počtům s čísli v dalším díle seriálu Matematika na FIT s názvem Matematická analýza.

Přednášky byly v 2 časech od různých přednášejících. I přesto, že jsem byl skupina B, která měla pana Doc. Kovára, tak jsem raději docházel na přednášky paní Doc. Hliněné. Tímto samozřejmě nechci říct, že by pan Kovár byl špatný, nebo neuměl přednášet. Pouze oba tito přednášející mají jiné styly přednášek a mne více vyhovovala paní docentka. Naopak byli i spolužáci, kteří docházeli raději za panem Kovárem. Bude vhodné, když si nejen u tohoto předmětu zkusíte oba přednášející a sami si zvolíte, který styl Vám vyhovuje lépe.

Součástí předmětu byla nebodovaná cvičení, na kterých se podrobněji rozebírali probírané příklady. Body byly udělovány za sady příkladů řešené v průběhu roku u kterých narazíte i na příklady, které máte řešit něčím, co Google najde jen v zadání. Bodovaná pak byla poslední 2 cvičení za práci s Matlabem.

K půlsemestrální i semestrální zkoušce byl povolen "tahák" o rozsahu 1x A4 popsané vlastní rukou libovolným obsahem. Můžete zde mít řešené ukázkové příklady, vzorečky, algoritmy, nebo si tam třeba napsat "Ty to zvládneš!". I přesto, že jsem měl k semestrální zkoušce tahák popsaný z obou stran drobným písmem plný vzorečků, algoritmů a nákresů, tak jsem narazil na příklad u kterého mi hlavou proběhlo: WTF? Co to je?

Hodnocení: 6/10

ITO - Teorie obvodů

Zde měli výhodu spolužáci z průmyslovek, protože se probírají smyčkové proudy, Kirchhoffovy zákony a pod. Přednášející Doc. Kunovský ovšem vše výborně vysvětlí a vyšel nám vstříc v žádosti o zopakování před zkouškami, za což mu velice děkuji.

Součástí předmětu nejsou cvičení. V průběhu semestru je pouze dle mne celkem lehká půlsemestrální zkouška a těsně před vánoci projekt, který Vás výborně připraví k následující semestrální zkoušce.

Na poslední přednášce před vánoci nám pan docent (jako každý rok) zahrál na banjo a popřál hezké vánoce.

Hodnocení: 7/10

IUS - Úvod do softwarového inženýrství

Předmět, který opakovalo největší množství lidí. Z valné většiny se jedná o teorii a postupy, které jsou snad každému, kdo chvíli dělá na vývoji nějakého projektu, zcela jasné. To je možná ten problém u zkoušky, že si řeknete "To by bylo moc jednoduché" a hledáte v tom nějaké složité odpovědi.

Pod tento předmět spadá i kurz IVIG - Informační výchova, v kterém se naučíte používat systém knihovny a zdroje odborných textů, které jsou prostřednictvím školy dostupné. Každý týden je jednoduchý úkol, při kterém vytvoříte správně naformátovanou citaci, najdete nějaké slovo v knize v knihovně a pod. Na konci kurzu je test v školním IS, kde jsou ať už celkem praktické otázky jako najít adresu knihovny jiné fakulty, tak i otázky, které trochu naštvou v případě neúspěchu - 4 různé formáty citace lišící se v tečce místo čárky, nebo mezeře a máte vybrat správný formát.

Opět bez cvičení a v průběhu roku je jeden projekt na use-case a ERD pro IS, což považuji asi za nejpřínosnější část.

Druhým projektem v tomto předmětu je napsat dokumentaci k projektu z předmětu IZP - Základy programování. Hodnocení není nijak přísné a zkušenost s psaním včetně feedbacku je k nezaplacení.

Hodnocení: 5/10

IZP - Základy programování

Předmět, který přišel spoustě lidí obtížný, ale pokud jste již dříve alespoň něco málo naprogramovali, tak nebudete mít problém.

Úroveň přednášek nemohu hodnotit, protože jsem kromě úvodní nebyl na žádné další. Ke zkouškám a projektům v podstatě nejsou potřeba. Projekty a cvičení je to hlavní o co v tomto předmětu jde.

Cvičení byla v CVT a v případě mé skupiny popostrčila vždy správným směrem jak řešit aktuální projekt. Cvičícího jsme si nemohli zvolit, ale vyšel na mne Mgr. Kollár, který byl velmi příjemný a cvičení i občas obohatil o nějaký IT vtípek, nebo historku.

První projekt bylo spíše seznámení s jazykem C, aby se srovnala úroveň všech studentů. Zadání bylo stejně jako u všech následujících projektů velmi podrobné a dobře specifikováno. Úkolem bylo napsat v C99 program, který čte vstup z stdin bez použití funkce scanf() a vypisuje počet slov s výskytem daného znaku na určité pozici.

Druhým projektem, ke kterému se také psala dokumentace do IUSu, byly matematické výpočty bez použití knihovny math.h. Konkrétně se jednalo o výpočet odmocniny a arcus cosinus. Naprogramované funkce jsme využili pro výpočty stran v trojúhelníku. Při řešení jsme ve studentské skupině soutěžili v optimalizaci těchto výpočtů a objevila se i různá zajímavá řešení.

Třetí projekt již byla zajímavá výzva. Program měl načíst ze souboru bitmapu a hledat v ní nejdelší horizontální/vertikální linku, případně největší čtverec. Byla vyhlášena soutěž za bonusové body na optimalizaci tohoto algoritmu tak, aby prováděl co nejmenší počet dotazů na jednotlivé pixely.

Všechny projekty byly kontrolovány na školním linuxovém serveru a jakékoliv nepřenositelné konstrukce mezi platformami nebyly tolerovány. Programy byly testovány, zda uvolňují veškerou alokovanou pamět ve všech případech a samozřejmě i na plagiátorství. Kontrola na plagiátorství se provádí až na úrovni instrukcí po zkompilování, takže změna formátování kódu a přejmenování proměnných vám opravdu nepomůže. Pokud se chcete podívat na řešení, za která jsem dostal ze všech projektů plný počet bodů, tak zdrojové kódy jsou dostupné v repozitáři na mém Githubu. K projektům jsem psal i testy, které zkoušeli různé chování aplikace a posloužili mně i ostatním spolužákům pro odladění. Testy najdete také na mém účtu na Githubu.

Půlsemestrální zkouška neobsahovala žádné otázky na teorii - jen kód. Krokovali jste v hlavě napsaný kód a psali jaký bude výstup, hledali a opravovali chyby, nebo psali funkce podle zadání. Objevily se zde i otázky na počet iterací netradičně zapsaného cyklu for(int i = -3; i++;) a pár dalších "podpásovek". Semestrální zkouška se lišila jen v přidání pár otázek na teorii a jinak za její nejtěžší část považuji napsat uvnitř kódu rukou znak &.

Hodnocení: 9/10

Rady

  • Každý bod se počítá! - Když přednášející vyhlásí dobrovolnou úlohu za 3 body, tak jí udělejte. Mohou to být právě ty 3 body, co vám budou chybět do lepší známky, nebo absolvování předmětu. I když půjdete na reklamaci, tak máte větší šanci na úspěch.
  • Pozor na termíny - Odevzdat projekt půl minuty po deadline není možné a bude většinou znamenat 0 bodů. Samozřejmě na začátku prvního semestru jsou někteří přednášející tolerantní a pokud jim napíše mail, tak se dá za drobnou penalizaci odevzdat projekt i po termínu. Stejné je to i když přijdete o pár minut později na půlsemestrálku/semestrálku.