Blog.nechutny.net

Blog o webu a IT.

Ze Stockholmu

První, čeho si nejspíš všimnete, ať už vystoupíte ve městě kdekoliv je fakt, že celé centrum je protkané hustou sítí cyklostezek a vyhrazených pruhů pro cyklisty. Kdo jde pěšky je jistě turistou, protože na kole tu potkáte i lidi v kravatě a s kufříkem.

Historické centrum se rozprostírá kolem jezera Mälaren a přístavu do Baltského moře, takže je celkem malé a nečiní problém ho celé projít za jeden den. Zajímavá je radnice na břehu jezera, na kterou bylo použito úctyhodných 8 milionů cihel a její stavba přitom zabrala pouhé 3 roky. V této budově předává každoročně Švédský král Nobelovy ceny.

Na východní straně radnice se nachází hrobka Jarla Birgera - zakladatele Stockholmu. Pokud spatříte při cestě městem nějakou sochu, nebo nebudete třeba vědět jméno náměstí, tak zkuste jeho jméno. Úspěšnost bude celkem vysoká.

Dále je zajímavý rytířský kostel, který s radniční věží patří mezi čtyři dominantní věže města. Hned na náměstí za kostelem je budova opery a přes kanál je vidět parlament vybudovaný na počátku 20. stoleti na bažinatých močálech. Právě při stavbě bylo nalezeno velké množství historických předmětů, které jsou vystaveny v místních muzeích.

Stockholm - Radnice Stockholm - Rytířský kostel Stockholm - Park Stockholm - Jezero Stockholm - Loď Vesa

U královského paláce probíhá v 12:15 střídání stráží, které je nemastné-neslané. Za hudby pochodové kapely se párkrát vojáci schovají za sloupy, útokem vyběhnou, aby se opět schovali... Celé to dokresluje fakt, že jako jednu z doprovodných písní zvolili Pochod komediantů od B. Smetany z Prodané nevěsty.

Vedle paláce se nachází Německý kostel, vybudovaný německými občany města. Kostel uvnitř vypada neobvykle, jelikož budova nebyla od počátku koncipovaná jako kostel, ale jedná se o přestavěný hanzovní dům.

Za návštěvu také stojí muzeum lodě Vesa. Pohled na obrovskou zachovalou loď ze 17. století a její vybavení je fascinující. Výstava je doplněna o další zachráněné předměty a půlhodinový dokumentární film o jejím objevení, vylovení a restaurování.

S cenami je to ve Švédsku pro našince nepříjemné. Jedna švédská koruna stojí kolem 3.30 CZK a nepořídíte za ni téměř nic. Ku příkladu kopeček zmrzliny stojí 20-25 :- tj. 66-81 ,- a jídlo od 110 švédských korun. Je většinou možné platit i eury, ale je potřeba počítat s nepříliš výhodným kurzem a také s tím, že vám bude zbytek vrácen ve švédských korunách. Navíc se můžete setkat s nepříjemností, že nechtějí akceptovat euro mince, takže vám nezbude nic jiného, než zaplatit kávu za 2€ pomocí 10€ bankovky a vrácené švédské koruny někde utratit.

S prodejci jsem měl milé zkušenosti. Byli příjemní, doporučovali co bysme měli ještě navštívit, ale i zvědaví odkud jsme. Když jsem řekl z České republiky, tak ji nebyli schopni umístit, ale po upřesnění jsme se dobrali k tomu, že tam vlastně byl jeho otec na dovolené...

Celkový dojem byl velmi příjemný a určitě se hodlám do Švédska a Stockholmu ještě vrátit.